A paradicsom gyümölcs: párosítsuk a rokonaival!

Hogy a paradicsom egy gyümölcs, az nem új senkinek, ám szerintem valójában nem csak botanikai szempontból az. Mármint abban az esetben, ha a szezonja fényében járó, illatos, ízes, édes paradicsomokról beszélünk. Mivel egyelőre gondolni sem szeretnék a januári vízízű szivacslabdákra, egyelőre örüljünk annak, ami van, és ne csak sóval együk a paradicsomot, ne sima ecettel üssük fel, hanem párosítsuk olyan rokonaival, akik hangsúlyozzák gyümölcs jellegét.

Olia Hercules, a kaukázusi konyha utóbbi években legmenőbb népszerűsítője például málnával keveri. Mivel nálunk a paradicsomszezon nem képes igazán összeérni a málnáéval, ezt a kombinációt csak fagyasztott bogyósokkal próbálhatjuk ki, azokkal viszont érdemes. A saláta lelke a savas ízek harmóniája, az édes és a savanyú egyensúlya, egyik sincs a másik nélkül. Itt ezt a feladatot nem ecet vagy citrom, hanem a bogyósok végzik el. Az eredeti receptben még van olajbogyó, hagyma is, én most újhagyma zöldet adtam hozzá az enyhébb íz kedvéért, és olajban eltett paradicsomot, ez utóbbi lett a sós komponens. Ahogy a paradicsomok a szüleim kertjéből valók, úgy az aszalás is az ő munkájuk.

Paradicsomsaláta erdei gyümölcsökkel

Alapanyagok:

5 kisebb szem nagyon érett paradicsom

3 újhagyma zöldje

két maréknyi bogyós gyümölcs

só, bors

5 szem olajban eltett paradicsom

egy evőkanál az előbbin maradt olajból

A paradicsomokat felszeletelem, elkeverem a bogyósokkal, sózom, borsozom, hozzákeverem az aszalt paradicsomot, és egy keveset az olajból, amiben ült. Az újhagymazöldet hosszában, majd keresztben is felszeletelem, és a salátára szóróm. 10-20 percig hagyom állni tálalás előtt.

Hol ronthatom el?

Ennek a salátának a sikere pusztán a paradicsom ízén áll vagy bukik. A legfinomabb, legérettebb, legillatosabb paradicsomból érdemes elkészíteni.

Vélemény?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s