Chili con carne, avagy ahogy Móricka elképzeli Mexikót (egészségesebb karanténverzió)

Nem az a legfontosabb információ ezzel az étellel kapcsolatban, hogy semmi köze Mexikóhoz. Sem az, hogy a mexikóiak teljességgel elhatárolódnak tőle, hogy ehhez az amerikai fogáshoz bármiféle viszonyuk lenne. Még az sem igazán fontos, hogy a texasi cowboyok régóta főznek mindenféle csilis marhás ételeket, ezekben viszont nincs, és nem is volt semmilyen babféle, pláne nem kukorica. Péter Anna, aki a mexikói konyha nagy tudója, többször is közölt már egy receptet, ami a csilis bab őse lehet, ezt itt lehet megtalálni, de nagyon távol van a Tex-Mex csiliktől.

Nekünk ugyan nem annyira, Amerikának viszont annál inkább kardinális kérdés a csilis bab, könyvek jelentek meg róla, társaságok foglalkoznak vele, séfek és bloggerek alakítják ki saját verzióikat, elképesztő további fúziókat szülve. Hogy miért írok most mégis róla, miért szerepel ezen a blogon és miért esszük nagy szeretettel itthon, annak pusztán praktikus okai vannak, ebből viszont rögtön több is.

Merthogy ez az egytálétel, amiben (nálunk) van egy csomó minden, nagyon egyszerűen elkészíthető, azon kevesek közé tartozik, amik melegítve, másnaposan talán még jobbak is, mint frissen, tápláló, de nem feltétlenül rettentő hizlaló, szeretik a gyerekek is, és egy igazi téli étel.

Olyan, amit ha egy okos és előrelátó ember megfőz pénteken, és hagyja kihűlni, akkor nyer vele egy egészen nyugodt szombatot, amikor kirándulhat vagy alhat egész délelőtt, az ebéd készen várja.

Van, aki marokkói, más spanyol vagy más mexikói irányokat visz bele, dehát ezen nincs nagyon mit csodálkozni, hiszen egy amerikai ételről van szó, attól szép, ha sokszínű. Így kerül bele főleg az angol szakácsoknál a csokoládé, ami bizarrul hangzik, mégsem az, a kesernyés-édes íz egészen halványan érezhető, de úgy viszont nagyon jó.

Míg úgy tűnik, hogy ez az étel eredetileg egy csípős paprikás marharagu volt, amibe később bab is került, nálunk, főként a hírhedt Jamie Oliver munkásságának köszönhetően, a Tex-Mex verzió vegyült az angol sztárséf vegetáriánus, ötbabos változatával. Ez nem csupán azért jó, mert finom, hanem mert kevesebb hús van benne, cserébe sokféle növényi alapanyag, szóval kimaxoljuk általa a növendék és felnőtt szervezetek táplálását is.

A képen látható verzióban lencse, bab és kukorica van, de akár kerülhetett volna bele még csicseriborsó vagy másféle bab is. Aki épp piacon jár, vegyen hozzá többféle paprikát is, nagyon jól frissíti az amúgy kissé nehézkes, babos-húsos vonalat.

Sokbabos chili con carne

Alapanyagok:

 • 2 darab nagy vöröshagyma
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 3 evőkanál olaj
 • egy nagy kaliforniai paprika, vagy többféle kisebb paprika
 • 500 gramm darált hús
 • 500 gramm száraz babféle vegyesen (lencse, vörös bab, stb,)
 • 800 gramm passzírozott paradicsom
 • őrölt füstölt fűszerpaprika
 • egy csipet fahéj
 • ízlés szerint friss vagy szárított csili
 • 2 kocka étcsokoládé

A babféléket előző este beáztatom sokszoros mennyiségű sós vízbe. Persze lehet menni konzervvel is, akkor ez a lépés kimarad.

Másnap felaprítom a hagymát, olajon megpárolom, hozzáadom a felaprított fokhagymát, majd a kockákra vágott paprikát is. Fűszerezem sóval, paprikával, majd a húst is beleteszem és átpirítom. Ha körülbelül megpirult, hozzáadom a paradicsomot, majd a beáztatott babokat, és elkeverem. Adok hozzá egy-két deci vizet is, majd nagyon alacsony lángon rotyogtatva főzöm, míg minden puha nem lesz. Ha közben sok vizet inna be, adok még hozzá.

Kukoricát nem tennék hozzá, ha a gyerekek nem kérnék. Cheddart viszont akkor is szórnék rá, ha már Amerika. Tortilla csipsz nem volt itthon, de akinek van..

Hol ronthatom el?

 • Szerintem beáztatott babfélékkel a legfinomabb, ezeket viszont lassan, óvatosan kell főzni, hogy ne essenek szét, de megpuhuljanak. Én tartottam tőle, hogy a lencse szétfő, mire a bab megpuhul, de a lassú készülésnek köszönhetően ez nem történt meg.
 • Marhából a legjobb, de ha épp sertés van, belőle is finom lehet, csak a zsírtartalmon nem érdemes spórolni, bár túlzásba sem érdemes vinni.
 • A füstölt paprika az egyik legfontosabb alapja ennek az ételnek, elképesztően nagyot dob az egészen. Lehet kapni már sokfelé, de a Lehet téri keleti boltban biztos, sok online ázsiainál is, a fűszerésznél, sőt, a Kotányinak is van már ilyen terméke.
 • Ha a hús súlyát behelyettesítjük további babfélékkel – csicsriborsóval, sárgaborsóval, vöröslencsével, tarka-vagy gyöngybabbal, akkor vegetáriánus ételt kapunk, méghozzá elég jót.